Hoe lang gaan werkschoenen mee?

Dat hangt af van meerdere factoren. Denk aan de frequentie van het dragen van jouw schoenen. Of de omstandigheden waaraan jouw schoenen worden blootgesteld. Schoenen die vaker in aanraking komen met bijvoorbeeld chemicaliën of beton, lijden meer dan schoenen die altijd in een schone droge omgeving worden gedragen. 

Werkschoenen en veiligheidsschoenen zijn er voor de bescherming van jouw voeten. En zoals de naam al zegt zijn ze bedoelt om te dragen tijdens je werk. Het is dus logisch dat ze slijten en smerig worden. Toch zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de levensduur van jouw werkschoenen te verlengen. 

l10 werkschoen

Goed onderhoud verlengt de levensduur van werkschoenen

oude werkschoenen

Het onderhoud van jouw werkschoenen is ook bepalend voor de levensduur. Net als je gewone dagelijkse schoenen moet je werkschoenen ook poetsen. Zorg dat je vuil er regelmatig afveegt. Dat kan met een borstel of een licht vochtige doek. Vet schoenen van leer regelmatig in. Daarmee voorkom je dat het materiaal uitdroogt en gaat scheuren. Bovendien blijven de schoenen daardoor soepel. En dat verhoogt het draagcomfort.

Draag niet elke dag dezelfde schoenen​

Grote kans dat je schoenen vochtig worden als je ze draagt. Dat kan omdat ze worden blootgesteld aan natte omstandigheden. Ook als jouw voeten transpireren worden schoenen vochtig. Als je elke dag dezelfde werkschoenen draagt krijgen ze amper kans om goed te drogen. Heb je de mogelijkheid om werkschoenen af te wisselen? Maak daar gebruik van. Heb je geen twee paar schoenen tot je beschikking. Denk dan eens na over het gebruik van inlegzolen. Ook deze kun je afwisselen en zijn in aanschaf goedkoper dan een paar nieuwe schoenen.

Wanneer moet je werkschoenen vervangen?

Werkschoenen moeten veiligheid bieden voor jouw voeten. Daarnaast moeten ze comfortabel zitten. Zeker wanneer je veel staat of loopt tijdens jouw werk. Goed schoeisel voorkomt blessures of ander fysiek ongemak. Je moet jouw werkschoenen dan ook vervangen als ze niet meer de juiste veiligheid of comfort bieden.

Over het algemeen adviseren wij om, bij dagelijks gebruik van jouw werkschoenen, ze één keer per jaar te vervangen. Dat is niet omdat we ze graag verkopen maar vooral omdat we uit ervaring weten dat dit beter is. Ook al ziet de buitenkant er nog goed uit na een jaar, er kan sprake zijn van niet zichtbare slijtage. Zo komt het vaak voor dat de antistatische zool z’n weerstand verliest. Ook is de demping van de zool vaak minder na een jaar intensief gebruik. Je levert daarmee in op zowel veiligheid als draagcomfort. 

Wanneer je jouw schoenen vervangt is natuurlijk aan jou. Wel geven we je een paar tips waar je op moet letten zodat je een goede afweging kunt maken of je toe bent aan nieuwe schoenen.

Is er een zwaar voorwerp op de beschermende neus gevallen?

Als er een zwaar voorwerp op jouw schoenen is gevallen, is er lang niet altijd zichtbare schade aan de schoen. Toch adviseren we in dit geval wel om de schoenen te vervangen. De beschermende neus kan aan de binnenkant kan een scheur bevatten die je zelf niet kunt zien. Daardoor loop je het risico dat bij een eventueel volgende keer jouw tenen niet zo goed beschermd zijn. 

Ben je in iets scherps gestapt dat ook in de zool stak?

Als je in een scherp voorwerp bent gestapt heeft de schoen gedaan wat hij moet doen. Jouw voeten zijn beschermd. Door het scherpe voorwerp is de zool echter wel beschadigd. Je loopt het risico dat wanneer je weer in iets scherps stapt met dezelfde schoen, de bescherming minder is. Wij adviseren om in dit geval jouw schoenen in te wisselen voor een paar nieuwe.

Is er sprake van zichtbare schade?

Komt de stalen neus door het leer heen? Of zitten er scheuren in het bovenmateriaal of de zool? Een deuk in de beschermende neus? Ook als jouw werkschoenen nog geen jaar oud zijn is dit het teken om jouw schoenen te vervangen. Door dergelijke zichtbare schade is de veiligheid en het comfort van jouw voeten gewoon niet meer gegarandeerd.

Draag je antistatische schoenen?

ESD-schoenen en antistatische schoenen zijn onder sommige omstandigheden van levensbelang voor jouw veiligheid. De schoenen zorgen namelijk voor een verminderde opbouw en geleiding van de statische elektriciteit. Na verloop van tijd wordt het antistatisch vermogen van deze schoenen minder. Voor deze schoenen adviseren we om ze sowieso jaarlijks te vervangen.

Heb je vragen over de levensduur van jouw schoenen of twijfel je of vervanging noodzakelijk is? Vraag onze experts om advies. 

l10 werkschoen