Sponsoring voetbaltoernooi voor gevangenisteams

“Changing lives through football”. Dat is waar het donderdag 13 juni allemaal om draaide bij de gevangenis in Almelo. Diverse profclubs zoals Southampton, Ajax en Chelsea kwamen met een maatschappelijk team naar de Karelskamp. Samen met gedetineerden en het team FC de Rebellen, een team van oud-profs, deden ze mee aan een voetbaltoernooi voor gevangenissen. Allemaal met maar een doel, het leven van gevangenen veranderen. Dirksen was erbij als sponsor.

Dirksen Bedrijfskleding, partner van DJI

Als kledingleverancier zijn wij al enkele jaren nauw met Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) verbonden. Vanuit deze jarenlange samenwerking sponsorden wij dit jaar met veel plezier het internationale voetbaltoernooi voor gevangenisteams. Door de intensieve samenwerking met DJI werd ons duidelijk dat het insluiten van justitiabelen slechts één kant van hun taken is. Minstens net zo belangrijk is de maatschappelijke taak van DJI om hun cliënten voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij. Sport verbroedert. En dat is precies waar het om draait bij dit toernooi. Sport is de verbindende factor die bijdraagt aan een succesvolle terugkeer in de maatschappij van ex-gedetineerden. Iedereen verdient namelijk een tweede kans. Juist vanuit die gedachte leverden wij graag onze bijdrage. 

Voetbal verenigt, activeert en verbindt mensen

Oud-voetballers die een verleden in de gevangenis hebben zijn het levende bewijs dat voetbal kan helpen. Zij delen hun kennis en ervaring tijdens het toernooi met gedetineerden van de gevangenis teams. Jamie Lawrence van Chelsea is zo’n voorbeeld. “Zonder voetbal zat ik nu nog in de gevangenis” Naast het voetbal draait het dus vooral om bewustwording en het delen van kennis en ervaring. Met dit toernooi willen DJI en EFDN (European Football for Development Network) een inspiratiebron zijn voor gedetineerden. Bewustwording van de sociale kracht en waarde van voetbal is daarbij een belangrijk doel. Voetbal brengt mensen en organisaties bij elkaar en heeft een sociale macht die mensen kan inspireren om positieve stappen te zetten in hun eigen ontwikkeling.

Een indrukwekkende dag

Marieke Postma-Dirksen heeft namens Dirksen dit toernooi bezocht waarin zij een voetbalwedstrijd, presentaties en workshops heeft bijgewoond. “Een unieke belevenis tussen DJI medewerkers, oud prof voetballers met een mooie achterliggende gedachte ‘het positief beïnvloeden van gedrag met sport als het middel en niet het doel’. Sport verbroedert, sport activeert en sport verbindt mensen met elkaar. Het meest is mij het gesprek bijgebleven tussen Pete Bell, een ex-gedetineerde, die via zijn eigen bedrijf “Step Out Stay Out” gedetineerden inspireert om ook op het rechte pad te blijven na hun gevangenisstraf. Een echte motivator en ervaringsdeskundige om een leven positief te veranderen. Indrukwekkend!”